• Incl.Excl.
  BTW
 • Klantenservice
  0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   R.J.Bosma - Zaterdag 31 November 2021

   Badkamer spotjes - wat moet ik allemaal weten?

   Je hebt een nieuwe badkamer maar toch voelt de badkamer nog niet helemaal af. Er mist nog iets en dat heeft met het licht te maken. Je kunt geen enorm fel licht op hangen en tegelijkertijd passen tafellampen natuurlijk ook niet in de badkamer. Inbouwspots badkamer zijn een goed idee. Het maken van een keuze voor de juiste spotjes heeft te maken met je persoonlijke stijl en smaak en met technische factoren. Wat moet je allemaal weten?

   Kies de juiste maat voor de led inbouwspots

   Iedere ruimte waar spotjes komen ziet er anders uit, daarom vraagt iedere situatie een andere benadering. Tegelijkertijd zijn er ook veel verschillende soorten en maten spotjes en daarom kan het ook lastig zijn om de goede maat hiervan te kiezen. Het is belangrijk om een goede maat te kiezen want je wilt niet dat de led inbouwspotuit het plafond valt of juist dat er niet genoeg ruimte is voor de bedrading van de spot. Daarom moet je rekening houden met allereerst de grootte van het zaaggat. Het zaaggat is simpelweg het gat in het plafond waar je de nieuwe spot wilt plaatsen. Voor een passen zaaggat moet jet de diameter opmeten en het ook in millimeters opschrijven. Je kiest een passend inbouwspotje door rekening te houden met de diameter en de zaagmaat van het spotje. De zaagmaat is het gedeelte van het spotje wat je in het plafond klemt en de diameter van alles is de doorsnede van het spotje en de armatuur er omheen. De juiste spot heeft een zaagmaat die hetzelfde of kleiner is dan diameter van het zaaggat. Daarnaast moet je rekening houden met de inbouwdiepte van het spotje. De inbouwdiepte is de hoogte van het spotje. Dit moet je als volgt berekenen. Voor de juiste inbouwdiepte moet je de dikte van het verlaagde plafond en de ruimte tussen het verlaagde plafond en het echte plafond bij elkaar optellen. Minimaal moet er 2 millimeter speling tussen zitten. Een bijkomend voordeel is dat LED-spotjes niet warm worden.

   Denk na over de IP-waarde van je spotje

   Nog nooit gehoord van de IP-waarde? De IP-waarde bepaalt de water- en stofdichtheid van de Ledverlichting en op deze manier kan je bepalen in welke ruimte en daarmee op welke plek de spot geplaats kan worden. Er zijn drie verschillende IP-waardes: IP 21, IP 44 en IP 65. De spotjes met de waarde van IP 21 zijn stofdicht, maar niet bestendig tegen water. Hiermee zijn ze geschikt voor ruimtes waar geen water is. Vaak worden ze gebruikt buiten het huis of in de woonkamer en slaapkamer. Spotjes met een waarde van IP 44 zijn spatwaterdicht en kunnen dus ook geplaatst worden in de badkamer. Ze kunnen niet geplaatst worden in een douchecabine of in de badkuip. Dan als laatste de inbouwspots badkamer met een IP-waarde van 65. De spotjes zijn straalwaterdicht. Hiermee kunnen ze geplaatst worden in de wasbak, badkuip en in de douchecabine. Hiermee zijn ze perfect voor in de badkamer. Plaatst u de spots in het plafond van uw badkamer of dakoverstek! en is uw plafond hoger dan 2,25M dan vervallen de verplichte IP-Waardes en kunt u alle andere led spotjes hiervoor gebruiken.

   Alles over led verlichting

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »