Het nieuwe energielabel 2021 - Wat is er veranderd?
Het kan niet anders of je hebt ergens wel eens een sticker op een product gezien waarop staat hoe energiezuinig dat product is. Deze zogeheten energielabels kom je op de meest uiteenlopende producten tegen waaronder de led tl buizen . Maar wist je ook dat sinds september 2021 het label is veranderd? Het kan namelijk heel goed zijn dat je dit nieuwe label nog niet bent tegengekomen. We vertellen je alles over het nieuwe energielabel en wat er per september 2021 dan precies veranderd is.
Waarom is er gekozen voor een nieuw energielabel voor lampen?
Het energielabel zoals we het tot voor kort kenden, is een jaar of tien geleden ingesteld door de Europese Commissie. Het gestelde doel van een flinke verduurzaming van lampen en andere elektrische apparaten is dan ook zeker behaald. Apparaten met lage labels komen steeds minder voor waardoor je voornamelijk apparaten met A+, A++nen A+++ label ziet. Dit zorgt voor de nodige verwarring, want waar zit dat verschil nu precies. Dit is dan ook exact de reden waarom er binnen de Europese Unie is gekozen om een nieuw label te introduceren, er wordt meer onderscheid gemaakt in energiezuinigheid om een nog betere keuze te maken. Kijk je naar lampen, dan zijn de nuances op het gebied van energiezuinigheid een stuk duidelijker waardoor je makkelijker de meest duurzame keuze kunt maken. Dit in tegenstelling tot het oude label waarbij tegenwoordig bijna iedere lamp en apparaat wel energie-efficiënt leek te zijn. Het nieuwe label is een stuk transparanter en alle apparaten en lampen zijn qua energie-efficiëntie hiervoor opnieuw onder de loep gelegd.
Wat is er veranderd?
Juist om een transparanter label te creëren en meer onderscheid tussen verschillende lampen en apparaten te maken, zijn de classificaties voor het label vele malen strenger geworden. Daarnaast is er een einde gekomen aan de plusklassen, zoals A+, A++ en A+++. De grootste verandering is in ieder geval de strengere classificatie, dit kan de energielabels volledig omdraaien, van een energiezuinig apparaat volgens het oude systeem naar een slechte classificatie volgens het nieuwe systeem. Dit wil niet betekenen dat het apparaat niet meer zuinig is, maar wel dat het minder zuinig is dan apparaten met betere labels.
De verschillen met het oude energielabel
Kort samengevat verdwijnen dus de A+, A++ en A+++ classificering. Verder loopt de schaal van energielabels van A tot en met G. Het klopt dat je voorlopig nog geen apparaten en lampen ziet die volgens het nieuwe systeem een A classificatie hebben. Deze classificering is gereserveerd voor toekomstige apparaten die nóg efficiënter op het gebied van energieverbruik dan de huidige apparaten zijn. Er is dan ook nog altijd ruimte voor verbetering. Kijken we naar het huidige aanbod van lampen en apparaten, dan zie je dat items met een energielabel B of C op basis van het nieuwe systeem de meest bewuste keuzes zijn. Wil je meer gedetailleerde informatie lezen over de lamp of het apparaat van je keuze? Met het nieuwe label kan je met je smartphone de weergegeven QR-code scannen om informatie over de energieprestaties van het bijbehorende product te lezen. Je kan overigens geen enkele vergelijking tussen oude en nieuwe energielabels maken. Apparaten en lampen die over een label volgens het oude systeem beschikken, worden helemaal opnieuw getest volgens de nieuwste classificering, alsof ze voor het eerst op de markt worden gebracht. Dat een voormalig A+++ product nu een energielabel D heeft, is heel goed mogelijk. Uiteindelijk is het apparaat zeker niet ineens minder energie-efficiënt, maar wel is duidelijk dat het niet tot de top van energie-efficiënte apparaten behoort... er zijn in dit geval betere en zuinigere keuzes.
Oude labels komen nog voor
Kijk niet vreemd op wanneer je bij winkels toch nog oude energielabels in de schappen tegen komt op led inbouwspots of op led tl. Het is namelijk toegestaan om producten met oude verpakkingen en energielabels tot 1 maart 2023 te verkopen. Je herkent producten met nieuwe energielabels aan een QR code op de verpakking. Geen QR code, dan heb je nog met een energielabel volgens de oude classificatie te maken.
Niet alleen lampen met een nieuw energielabel
Je komt het nieuwe energielabel niet alleen tegen bij lampen. Alle elektrische apparaten die voorzien zijn van het oude energielabel, krijgen een energielabel volgens het nieuwe systeem. Het zijn dan ook niet alleen lampen waarbij je het energielabel ziet, ook huishoudelijke apparaten, zoals vriezers, koelkasten, wasmachines en drogers worden opnieuw getest en voorzien van een nieuw label. Het nieuwe energielabel is overigens al eerder verplicht gesteld voor elektrische apparaten dan voor lampen. Het label voor elektrische huishoudelijke apparaten is al in maart 2021 ingevoerd. Voor led spots is het nieuwe label voor energie-efficiëntie pas op 1 september 2021 ingevoerd. Het energielabel reikt verder dan alleen bij led spots en apparaten, denk ook zeker eens aan de verplichting van een energielabel voor huizen!
Bronnen
Voor uitgebreide achtergrondinformatie kun je onder andere terecht op de onderstaande websites: