Hoe werkt dimbare led verlichting?
Led spots dimbaar
Dimbare LED verlichting geeft veel sfeer in een ruimte omdat je zelf de intensiteit kunt bepalen met de verlichting. Dit kan zowel helder goed licht zijn voor in de ochtend als ook zacht en sfeervol licht voor ‘s avonds. Dimbare spots zijn ideaal voor het juiste licht bij elke situatie en geven vaak ook een meer luxe gevoel aan het interieur. Maar hoe werkt dimbare LED verlichting nu precies? Wat heb je nodig om dimbare LED spotjes te installeren? En waar moet je op letten?
In dit artikel geven we je uitleg en alle informatie die je nodig hebt om dimbare LED verlichting aan je woning toe te voegen.
Hoe werkt dimbare ledverlichting?
Het verschil tussen een normale LED lamp en een dimbare is niet de verlichting zelf maar de ingebouwde transformator in de LED lamp. Dit is het stukje elektronica dat ervoor zorgt dat de LED verlichting gedimd kan worden en de stroom wordt omgezet. Dit is een belangrijk onderdeel van de dimbare spots en zorgt ook voor de levensduur van de verlichting. De prijs voor dimbare inbouwspots ligt iets hoger vanwege de speciale transformator. Je hoeft bij de aankoop van een dimbare LED spot verder niet te letten op de transformator. Zolang er wordt aangegeven dat de LED verlichting dimbaar is, is deze transformator ook inbegrepen.
Bij dimbare LED verlichting is het daarnaast nog belangrijk dat de verlichting traploos kan dimmen. Dit betekend dat de verlichting in een vloeiende overgang kan dimmen van 100% naar 0%. Wanneer je een LED inbouwspot dimbaar mét geschikte dimmer besteld bij OutledTL dan zijn deze in elk geval goed op elkaar afgesteld zodat de verlichting traploos kan dimmen.
Wat heb je nodig om dimbare LED spotjes te installeren?
Niet alle LED verlichting is dimbaar, let er daarom goed op of op de verpakking of bij de producteigenschappen staat aangegeven of het om een dimbare LED spots gaat. Dit is niet aan het spotje zelf te zien. De dimbare spots hebben een elektronische regelaar ingebouwd zodat het licht kan worden gedimd. Wanneer het niet duidelijk op de verpakking staat aangegeven zit de dimfunctie waarschijnlijk niet ingebouwd.
Om de spotjes goed te kunnen dimmen heb je naast de geschikte led spot ook een LED dimmer nodig. Misschien wil je een ‘oude’ lamp vervangen met een Led spotje en zit er al een dimmer geïnstalleerd? In dat geval is het zeker aan te raden om de dimmer te vervangen met een geschikte LED dimmer. Een dimmer voor gloei- of halogeenlampen werkt namelijk niet goed voor LED verlichting.
Gloei- en halogeenlampen hebben een hoog verbruik in verhouding met LED verlichting. Wanneer je
de stroom van een traditionele lamp dimt met 50% dan is de lamp bijna uit. Bij een LED lamp geeft dit nog 50% van de lichthoeveelheid. Met een traditionele dimmer zal een LED lamp dus moeilijk te dimmen zijn. Een LED lamp moet voldoende spanning krijgen om goed te kunnen werken.
Een traditionele dimmer heeft vaak een minimaal aan te sluiten vermogen van +- 50 Watt en een maximum van 400 Watt. Ter vergelijking zijn de LED spots dimbaar van OutledTL zijn tussen de 1-5 Watt. Een traditionele dimmer is daarom dus totaal niet geschikt voor LED verlichting. Wanneer je LED verlichting op zo’n dimmer aansluit kan de verlichting gaan zoemen, trillen en/of knipperen wanneer je de verlichting wil dimmen. De lamp kan hier uiteindelijk stuk door gaan en dat is natuurlijk zonde.
Bij het zoeken naar een dimmer wordt er vaak aangegeven voor welke dimbare LED spots en specificaties de dimmer geschikt is.
Meerdere LED lampen op 1 dimmer installeren
Het is ook mogelijk om met één dimmer meerdere LED lampen of spots. Dit kan handig zijn bij een grotere ruimte (bijvoorbeeld in de woonkamer) wanneer je meerdereinbouwspots led hebt geïnstalleerd.
Een dimmer heeft, zoals hierboven ook aangegeven, een minimale en maximale belasting aan Watt. Het is aan te raden dat wanneer je meerdere LED lampen aan één dimmer koppelt om iets onder de aangegeven maximale belasting te blijven in verband met fluctuaties van de stroom.
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van dimbare LED spots?
Kort samengevat, bij de aanschaf van dimbare LED verlichting is het belangrijk om te letten op:
Zorg voor een speciale dimmer voor LED verlichting. Gebruik geen dimmer voor gloei- of halogeenlampen.
Let er op dat de LED inbouwspots die je aanschaft aansluit qua specificaties bij de LED dimmer.