• Incl.Excl.
  BTW
 • Klantenservice
  0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   R.J.Bosma - Donderdag 31 September 2022

   Wat is het verschil tussen 1-fase en 3 - fase railverlichting?

   Railverlichting. Het is een handige manier om een ruimte te kunnen verlichten en daarbij is het nog erg sfeervol ook. Het is veelzijdig en ook nog eens enorm praktisch. Genoeg redenen om te kiezen voor railverlichting dus. Maar wat houdt het precies in en wat zijn de specifieke verschillen tussen 1-fase en 3-fase railverlichting?

   Wat is railverlichting precies?

   Railverlichting is verlichting dat aan een rail hangt. Dat klinkt logisch, maar hoe werkt het? Doordat de verlichting aan een rail hangt, kun je gemakkelijk een grote ruimte hiermee verlichten. Railverlichting wordt voornamelijk gebruikt in bijvoorbeeld supermarkten, maar ook in kledingwinkels, keukens, trappenhuizen of soms gewoon in huis. Waarom ook niet? De Railspots die aan de rail hangen kun je 360 graden draaien en hierdoor is het eenvoudig om de plekken te verlichten die jij graag zou willen verlichten. Tevens hoef je bij railverlichting gebruik te maken van maar één kabel. Dit scheelt heel veel kabels per lamp. Railverlichting kan op een eenvoudige manier worden uitgebreid. En dat niet alleen, je kunt railverlichting ook inkorten. Dit kun je doen door de rail op maat te zagen met een stevige ijzerzaag.

   Hoe werkt een fase?

   Railverlichting kun je krijgen in verschillende fasen. Zo heb je 1-fase railverlichting en 3-fase railverlichting. Maar hoe werken deze fasen? In een elektriciteitskabel zitten drie verschillende draden: het fasedraad, een nuldraad en de aarddraad. Bij een fase staat staat alleen het fasedraad onder spanning. Samen met het nuldraad wordt de elektriciteit geregeld binnen de kabel.

   1-fase railverlichting

   Bij een 1-fase railverlichting loopt de elektriciteit maar tussen twee draden, de fasedraad en de nuldraad. Kies je voor 1-fase railverlichting, dan behoren alle lampen tot dezelfde groep. Dit houdt in dat alle lampen tegelijk aan en uitgeschakeld worden. Dit geldt ook voor het dimmen van de lichten. Een groot voordeel van de 1-fase rail vaak goedkoper is dan een 3-fase rail en ze zien er iets eleganter uit dan de 3-fase rail.

   3-fase railverlichting

   Een 3-fase railverlichting bestaat drie fasedraden. Ook wel L1, L2 en L3 genoemd. Deze drie fasedraden zijn allemaal apart verbonden met het nuldraad. Dit houdt in dat je dan ook gebruik kan maken van drie verschillende verlichtingsgroepen en deze kunnen allen apart worden bediend. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer er teveel spotjes op een rail zijn en je niet zoveel licht tegelijk zou willen ontvangen op een plek. Je kunt namelijk zelf kiezen hoe je de verlichting indeelt. Wil je een bepaalde plek verlichten en een andere plek juist niet? Dat gaat dus gemakkelijk met de 3-fase railverlichting. Dit is anders dan bij de 1-fase verlichting, waarbij alles gelijk wordt verlicht. Een voorbeeld van waar 3-fase verlichting veelal wordt gebruikt zijn etalages. In etalages wordt er vaak een bepaalde plek verlicht en dit is eenvoudig te doen met een 3-fase verlichting. Daarbij is de 2-fase railverlichting eenvoudig te monteren, maar kan het wel iets duurder uitvallen dan een 1-fase rail. Daarbij is er wel meer keuze uit de armaturen.

   Welke keuze moet ik maken?

   De keuze tussen 1-fase en 3-fase railverlichting hangt af van verschillende factoren. Als je een kleine ruimte hebt waarbij je alleen algemene verlichting nodig hebt, dan is 1-fase railverlichting voldoende. Als je echter een grotere ruimte hebt waarbij je verschillende verlichtingszones wilt creëren en afzonderlijk wilt kunnen regelen, dan is 3-fase railverlichting een betere keuze.

   Conclusie

   Kortom, het belangrijkste verschil tussen 1-fase en 3-fase railverlichting is de manier waarop de spots en armaturen op de rail worden aangestuurd. Bij 1-fase railverlichting worden alle spots op dezelfde manier aangestuurd, terwijl bij 3-fase railverlichting de spots in drie groepen kunnen worden verdeeld en afzonderlijk kunnen worden aangestuurd. 

   Alles over led verlichting

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »