Wat is lumen en hoeveel lumen heb ik nodig bij LED verlichting?
Wanneer u LED TL Armatuur verlichting gaat kopen, zult u de term lumen ongetwijfeld in veel productbeschrijvingen tegenkomen. Lumen wordt weergegeven met de afkorting ‘lm’ en is tegenwoordig een belangrijke graadmeter bij het uitzoeken van verlichting. Wat betekent lumen nu precies en hoe verhoudt het zich toch wattage? In deze blog leest u meer hierover.
Lumen en watt
Een lamp geeft een bepaalde hoeveelheid licht af. De hoeveelheid zichtbaar licht wordt uitgedrukt in lumen. Het aantal lumen geeft dus de lichtopbrengst weer. Hoe meer lumen, hoe meer licht. Watt daarentegen staat voor het energieverbruik van een bepaalde lichtbron. Wattage gaat over elektrisch vermogen en niet over de lichtopbrengst.
Toch associëren we wattage nog vaak met een hoeveelheid licht, onder meer door de gloeilamp. Voor gloeilampen gold vaak hoe hoger het aantal watts hoe meer licht. Met de komst van onder andere LED verlichting gaat deze vergelijking echter niet meer op. LED lampen verbruiken namelijk steeds minder energie terwijl ze evenveel licht opbrengen.
Lager energieverbruik, net zoveel licht
Doordat u geen lichtopbrengst verliest maar wel energie bespaart is LED verlichting een duurzaam alternatief voor conventionele vormen van verlichting. Bij het uitkiezen van nieuwe verlichting voor uw woning of bedrijfsruimte krijgt u te maken met lumen. Om de vertaling van watt naar lumen inzichtelijker te maken, volgt hieronder een overzichtje voor specifiek LED lampen.
LED lamp 2-4 watt 200-300 lumen
3-5 watt 300-500 lumen
5-7 watt 500-700 lumen
8-10 watt 700-1000 lumen
10-13 watt 1000-1250 lumen
13-20 watt 1250-2000 lumen
Lumen per ruimte
Bij het uitzoeken van het aantal lumen, dus de lichtopbrengst, is het belangrijk te kijken naar de functie van de ruimte. Een werkkamer wilt u wellicht anders verlichten dan een slaapkamer en een showroom vraagt om wéér een ander belichtingsplan. Daarnaast spelen overige factoren een rol. Zo is het kleurenschema van een vertrek van invloed, het type lampen dat u kiest en uiteraard de afmetingen van de te verlichten ruimte.
Verder is het ook belangrijk te kijken naar de hoogte van de plafonds. Hoe meer lumen, hoe meer licht en hoe hoger de verlichting bijvoorbeeld opgehangen kan worden. Hoe krachtig de verlichting in een ruimte moet zijn, wordt weergegeven met een luxwaarde. Met lux druk je de hoeveelheid licht op een oppervlak uit. Waar het bij lumen gaat om de lichtopbrengst van een lamp wordt bij een luxwaarde eveneens gekeken naar de verspreiding van het licht in een ruimte.
Lux uitgelegd
Stel, u wilt een werkplek voorzien van LED TL Armaturen. Een lamp van 2000 lumen geeft dan meer licht dan een variant van 1250 lumen. Wanneer u in beide gevallen de lichtbron op dezelfde afstand van uw bureau hangt, dan zorgt de variant van 2000 lumen voor meer lux. Plaatst u de 1250 lumen-lamp echter een stuk dichter bij uw bureau, dan neemt de verlichtingssterkte toe. Daardoor kan dezeLED TL lamp alsnog meer lux bieden. Om tot de best passende verlichting te komen, is het dan ook goed de positie van de verlichtingsbron(nen) ten opzichte van de te verlichten ruimte in kaart te brengen.