Tegenwoordig wordt overal veel gebruik gemaakt van ledverlichting. Dit is omdat ledlampen of -spots erg zuinig zijn, en toch een zeer lange levensduur hebben. Hierdoor ben je met ledlampen vaak veel goedkoper uit dan met ouderwetse gloeilampen of halogeenlampen. Misschien heb je zelf ook net een paar led spots in huis gehaald, en vraag je je nu af hoe je deze eigenlijk bevestigt. Bij het beantwoorden van deze vraag is er een aantal factoren van belang. Op deze pagina wordt alles overzichtelijk uitgelegd, zodat jij zo snel mogelijk kunt genieten van je ledverlichting.
Gereedschap voor het bevestigen van led spots
Voor je begint met het bevestigen van je lampen, moet je weten of je de juiste hulpmiddelen in huis hebt. Als je gebruik maakt van inbouwspots, heb je bijvoorbeeld een klokboor nodig om een passend gat in je plafond te maken, waar je de spots later in plaatst. Ook is een striptang handig, zodat je de bedrading van de spots makkelijker kunt verbinden met de stroomdraden in het plafond. Ten slotte is het voor de veiligheid belangrijk om iets bij de hand te hebben waarmee je de stroom kunt meten. Je kunt hierbij denken aan een spanningzoeker of een multimeter. Hierdoor voorkom je dat er onverwacht stroom op de bedrading staat waar je mee bezig bent, en zorg je ervoor dat je jouw lampen op een zo veilig mogelijke manier kunt bevestigen.
Welke soort led spots?
Voordat je kunt kiezen wat de beste manier is om jouw ledlampen te bevestigen, is het belangrijk dat je eerst precies weet welke soort lampen je in huis hebt. De bevestiging kan namelijk per model verschillen. Je leest hier over de twee meest gebruikte soorten led spots.
Led spots met armatuur of montageplaat
Een model dat erg populair is zijn led spots met een GU10 armatuur of montageplaat. Dit houdt in dat je de spots eerst in een armatuur, een soort ring om de lamp heen, bevestigt, en deze vervolgens in het plafond verwerkt. Een montageplaat biedt vaak ruimte aan twee, drie of zelfs vijf spots, waardoor goede verlichting wordt gegarandeerd. Bij sommige modellen zijn de spots zelfs kantelbaar, zodat je het licht precies op de plek kunt laten vallen die jij wilt. Als de lampen ook nog dimbaar zijn, heb je de ultieme controle over jouw verlichting.
Inbouwspots
Inbouwspots verschillen van andere ledlampen doordat je ze rechtstreeks in het plafond bevestigt, en niet aan een montageplaat of ander element. Het is belangrijk om altijd eerst de stoom uit te schakelen in de ruimte waar je van plan bent de lamp te bevestigen. Vervolgens boor je met de gatenboor/klokboor waar je eerder over gelezen hebt een gat ter grootte van de spots in het plafond. Daarna verbind je de spots met de bedrading in het plafond. Meestal worden inbouwspots geleverd met klemmen die ervoor zorgen dat de lamp niet uit het plafond valt. Met behulp van deze klemmen bevestig je de spots in het plafond, en je bent klaar.
Nog vragen over het overstappen van halogeenspots naar led spots? lees het hier.

Led Spots Mini
Wat zijn led spots mini?
Led spots mini zijn kleine led lampen die gebruikt worden voor het verlichten van kleine ruimtes of voor het creëren van sfeerverlichting. Ze zijn erg populair vanwege hun lage energieverbruik en lange levensduur. Daarnaast zijn led spots mini ook nog eens erg milieuvriendelijk, omdat ze geen schadelijke stoffen bevatten.