De afkorting LED staat voor Light Emitting Diode. Het licht wordt middels deze techniek gecreëerd door beweging van elektronen in het halfgeleidermateriaal. Dit in tegenstelling tot het licht van de gloeilamp, waar het licht ontstaat door het verwarmen van een gloeidraad. De twee lampen creëren beide dus op een andere manier licht, en ook het type licht verschilt naargelang. Beide soorten licht hebben zo hun voor- en nadelen.
Table of Contents
ToggleVoor- en nadelen van gloeilampen
Van een gloeilamp zijn de volgende voordelen te onderscheiden:
- Lage aankoopprijs
- Grote beschikbaarheid in diverse vormen en maten
- Levendige kleuren
En de nadelen:
- Korte levensduur van ongeveer 1000 uur
- Het licht kan niet geconcentreerd worden maar schijnt alle kanten op (360 graden)
- Risico op doorbranden / brandgevaar
- Lage energie-efficiëntie
Om even bij dat laatste nadeel stil te blijven staan: veel van de energie die de gloeilamp nodig heeft, gaat ‘verloren’ aan het creëren van de noodzakelijke warmte.
Voor- en nadelen van LED-lampen
De voordelen van een LED-lamp daarentegen zijn als volgt:
- Hoge energie-efficiëntie (tot wel 90% in vergelijking met gloeilamp)
- Lange levensduur van ongeveer 20.000 uur (dit is goed voor zowel je portemonnee als het milieu)
- Beschikbaar in veel ‘kleurtemperaturen‘, al naar gelang het gebruik
- Geconcentreerde lichtbundel (in tegenstelling tot de gloeilamp kun je kiezen van een bereik van 8 graden tot 360 graden)
- Brandveiliger (er komt namelijk veel minder warmte bij een LED-lamp kijken)
Nadeel LED-lamp
- Aanschafprijs
Keuze voor LED-verlichting of gewone verlichting
Hoewel er aan de keuze voor LED-Spots nogal wat voordelen kleven, worden de algemeen voorradige en in aanschaf goedkope halogeenspots toch nog altijd het meest in woonhuizen gebruikt. Bij veel mensen heeft LED-verlichting namelijk nog altijd de naam sfeerloos te zijn, hoewel nieuwe toepassingen en technieken langzaam maar zeker korte metten met dit vooroordeel maken. Zeker in kantoorruimtes en overige openbare (bijvoorbeeld ook industriële) omgevingen wordt inmiddels al steeds vaker gekozen voor de efficiëntere LED-verlichting.
FAQ
Ja, LED-licht kan over het algemeen helderder zijn dan normaal licht, omdat het meer licht produceert met dezelfde hoeveelheid elektriciteit.
Ja, LED-licht kan ook warmte produceren, maar veel minder dan normale verlichting. Dit komt omdat LED’s veel efficiënter zijn in het omzetten van elektriciteit in licht, in plaats van warmte.
Over het algemeen zijn LED-lampen duurder in aanschaf dan normale lampen, maar ze gaan veel langer mee en verbruiken minder energie, waardoor ze op de lange termijn kostenbesparend zijn.
Ja, LED-lampen kunnen worden gedimd om de helderheid aan te passen. Dit is een handige functie die niet beschikbaar is bij alle soorten verlichting en kan helpen bij het creëren van de gewenste sfeer en vermindering van energieverbruik.